Θωρακοσκοπική Χειρουργική

Τι είναι η θωρακοσκόπηση;

Η θωρακοσκόπηση είναι μια κοινή διαδικασία για την εξέταση της επιφάνειας των πνευμόνων σας και της περιοχής γύρω από τους πνεύμονές σας (υπεζωκοτικό διάστημα). Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα θωρακοσκόπιο (μια λεπτή κάμερα με φως) για να δει αυτές τις περιοχές και να λάβει δείγματα πνευμονικού ιστού ή λεμφαδένων. Μπορούν να δουν το διάφραγμα, τον οισοφάγο, το θωρακικό τοίχωμα και άλλες περιοχές.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη θωρακοσκόπηση ως μέρος της βιντεοβοηθούμενης θωρακοσκοπικής χειρουργικής, μιας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στο στήθος. Μπορούν να προβάλλουν εικόνες σε μια οθόνη βίντεο στο χειρουργείο ενώ εργάζονται.

Τι είδους επέμβαση είναι η θωρακοσκόπηση;

Η θωρακοσκόπηση είναι διαγνωστική όταν χρησιμοποιείται για την εξέταση στο στήθος σας ή τη λήψη δειγμάτων (βιοψίες) ιστού. Η θεραπευτική θωρακοσκόπηση χρησιμοποιείται ως μέρος της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

Πότε χρησιμοποιείται η θωρακοσκόπηση;

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει θωρακοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση θωρακοσκόπησης υποβοηθούμενη από βίντεο όταν χρειάζεται να:

 • Λάβει πληροφορίες που δεν μπορούσαν να λάβουν από ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.
 • Αφαιρέσει τα κατεστραμμένα μέρη του πνεύμονα σας (χειρουργική επέμβαση μείωσης όγκου πνευμόνων).
 • Αφαιρέσει ένα καρκινικό μέρος του πνεύμονα σας (εκτομή πνεύμονα).

Εάν έχετε καρκίνο του πνεύμονα ή μεσοθηλίωμα, μπορεί να χρειαστείτε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει θωρακοσκόπηση κατά τη θεραπεία του καρκίνου στον αδένα ή στον οισοφάγο σας.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για μια θωρακοσκόπηση;

Λίγες ημέρες πριν από τη θωρακοσκόπηση, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο που μπορεί να σας κάνει να αιμορραγείτε πιο εύκολα. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να μην τρώτε ή πίνετε την ημέρα της θωρακοσκόπησης.

Πόσο χρόνο διαρκεί η θωρακοσκοπική επέμβαση;

Η θωρακοσκοπική επέμβαση μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα έως αρκετές ώρες. Ο γιατρός σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο εάν χρειαστεί να κάνει κάτι περισσότερο από τη λήψη δειγμάτων.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια μιας θωρακοσκόπησης

Εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση θωρακοσκόπησης με βίντεο, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει γενική αναισθησία. Η θωρακοσκόπηση σπάνια εκτελείται μόνο με καταστολή. Ο χειρουργός σας θα ακολουθήσει αυτά τα βήματα της διαδικασίας θωρακοσκόπησης:

 • Θα σας δώσει φάρμακο μέσω ενδοφλέβιας για να σας ναρκώσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Θα βάλει ένα σωλήνα στο λαιμό σας, ώστε ένα μηχάνημα να μπορεί να χειριστεί την αναπνοή σας.
 • Θα κάνει δύο ή τρεις τομές πάνω από το έβδομο, το έκτο και το τέταρτο πλευρό σας.
 • Θα κάνει χειρουργική επέμβαση ή θα λάβει δείγματα περιοχών που δεν φαίνονται φυσιολογικές.
 • Θα βγάλει το θωρακοσκόπιο και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο.
 • Θα κλείσει τις τομές σας.

Τι να περιμένετε μετά από μια θωρακοσκόπηση

Θα χρειαστεί χρόνος για να νιώσετε σε εγρήγορση μετά από την αναισθησία. Ο λαιμός και το στόμα σας μπορεί επίσης να είναι μουδιασμένα. Λόγω του αναπνευστικού σωλήνα, μπορεί να είστε βραχνός ή να έχετε πονόλαιμο την ημέρα μετά τη διαδικασία της θωρακοσκόπησης. Επίσης, μπορεί να έχετε κάποιο πόνο όταν ο γιατρός σας έκανε τομές.

Μπορεί να έχετε ένα σωληνάριο στο στήθος σας για μια ή δύο ημέρες μετά τη θωρακοσκόπηση, εάν ο γιατρός σας πήρε βιοψίες. Θα κάνετε μια ακτινογραφία θώρακος για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προβλήματα με τους πνεύμονες. Μετά από κάποιες θωρακοσκοπικές επεμβάσεις, είναι ασφαλές να πάτε σπίτι μετά από λίγες ώρες ανάρρωσης. Θα χρειαστείτε έναν φίλο ή συγγενή για να σας οδηγήσει στο σπίτι.

Είναι επώδυνη η θωρακοσκόπηση;

Επειδή λαμβάνετε αναισθησία κατά τη διάρκεια της θωρακοσκόπησης, δεν θα αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Στη συνέχεια, μπορείτε να πάρετε φάρμακο για τον πόνο στις τομές σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει από τη θωρακοσκόπηση;

Μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε ξανά κανονικές δραστηριότητες εντός δύο εβδομάδων από τη θωρακοσκόπηση. Η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας θωρακοσκόπησης;

Οι επιπλοκές της θωρακοσκόπησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία.
 • Λοίμωξη στον πνεύμονά σας ή στις τομές.
 • Πυρετό.
 • Αέρα κοντά στην τομή σας.
 • Υγρό γύρω από τον πνεύμονά σας.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου;

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα εάν επιστρέψετε στο σπίτι μετά τη διαδικασία και έχετε:

 • Δυσκολία αναπνοής.
 • Πυρετό.
 • Πόνο στο στήθος.
 • Νέο οίδημα στο στήθος ή το λαιμό.

This will close in 40 seconds