Καρκίνος Πνεύμονος

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από τους πνεύμονες. Οι πνεύμονές σας είναι δύο σπογγώδη όργανα στο στήθος σας που λαμβάνουν οξυγόνο όταν εισπνέετε και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπνέετε. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Τα άτομα που καπνίζουν έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αν και ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με το χρονικό διάστημα και τον αριθμό των τσιγάρων που έχετε καπνίσει. Εάν κόψετε το κάπνισμα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του πνεύμονα.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώτα του στάδια. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζονται συνήθως όταν η ασθένεια είναι προχωρημένη. Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Νέο βήχα που δεν υποχωρεί
 • Βήχα με αίμα, έστω και σε μικρή ποσότητα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνο στο στήθος
 • Βραχνάδα
 • Πόνο στα οστά
 • Πονοκέφαλο

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε επίμονα συμπτώματα που σας ανησυχούν. Εάν καπνίζετε και δεν καταφέρατε να το κόψετε, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορεί να συστήσει στρατηγικές για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως συμβουλές, φάρμακα και προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης.

Αιτίες

Το κάπνισμα προκαλεί την πλειοψηφία των καρκίνων του πνεύμονα — τόσο σε καπνιστές όσο και σε άτομα που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Όμως ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται επίσης σε άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ και σε άτομα που δεν είχαν ποτέ παρατεταμένη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρη αιτία καρκίνου του πνεύμονα.

Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Οι γιατροί πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα καταστρέφοντας τα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονες. Όταν εισπνέετε τον καπνό του τσιγάρου, ο οποίος είναι γεμάτος καρκινογόνες ουσίες, οι αλλαγές στον πνευμονικό ιστό αρχίζουν σχεδόν αμέσως. Στην αρχή το σώμα σας μπορεί να είναι σε θέση να επιδιορθώσει αυτή τη βλάβη. Αλλά με κάθε επαναλαμβανόμενη έκθεση, τα φυσιολογικά κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονές σας καταστρέφονται όλο και περισσότερο. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη αναγκάζει τα κύτταρα να ενεργούν ανώμαλα και τελικά μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος.

Τύποι καρκίνου του πνεύμονα

Οι γιατροί χωρίζουν τον καρκίνο του πνεύμονα σε δύο βασικούς τύπους με βάση την εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα στο μικροσκόπιο. Ο γιατρός σας λαμβάνει αποφάσεις θεραπείας με βάση τον κύριο τύπο καρκίνου του πνεύμονα που έχετε. Οι δύο γενικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν:

 • Μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε καπνιστές και είναι λιγότερο συχνός από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
 • Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας γενικός όρος για διάφορους τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Οι μη μικροκυτταρικοί καρκίνοι του πνεύμονα περιλαμβάνουν το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το αδενοκαρκίνωμα και το μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα.

Παράγοντες κινδύνου

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Μερικοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να ελεγχθούν, για παράδειγμα, με τη διακοπή του καπνίσματος. Και άλλοι παράγοντες δεν μπορούν να ελεγχθούν, όπως το οικογενειακό σας ιστορικό. Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν:

 • Κάπνισμα. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε κάθε μέρα και τον αριθμό των ετών που καπνίζετε. Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
 • Έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται εάν εκτεθείτε σε παθητικό κάπνισμα.
 • Προηγούμενη ακτινοθεραπεία. Εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο στήθος για άλλο τύπο καρκίνου, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του πνεύμονα.
 • Έκθεση σε αέριο ραδονίου. Το ραδόνιο παράγεται από τη φυσική διάσπαση του ουρανίου στο έδαφος, τους βράχους και το νερό που τελικά γίνεται μέρος του αέρα που αναπνέετε. Τα μη ασφαλή επίπεδα ραδονίου μπορούν να συσσωρευτούν σε οποιοδήποτε κτίριο, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών.
 • Έκθεση σε αμίαντο και άλλες καρκινογόνες ουσίες. Η έκθεση στο χώρο εργασίας σε αμίαντο και άλλες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο – όπως το αρσενικό, το χρώμιο και το νικέλιο – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά αν είστε καπνιστής.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα. Άτομα με γονέα, αδέρφια ή παιδί με καρκίνο του πνεύμονα έχουν αυξημένο κίνδυνο της νόσου.

Επιπλοκές

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

 • Δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να εμφανίσουν δύσπνοια εάν ο καρκίνος αναπτυχθεί για να φράξει τους κύριους αεραγωγούς. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον προσβεβλημένο πνεύμονα να διαστέλλεται πλήρως όταν εισπνέετε.
 • Βήχα με αίμα. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον αεραγωγό, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει βήχα με αίμα (αιμόπτυση). Μερικές φορές η αιμορραγία μπορεί να γίνει σοβαρή. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τον έλεγχο της αιμορραγίας.
 • Πόνο. Ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα που εξαπλώνεται στην επένδυση ενός πνεύμονα ή σε άλλη περιοχή του σώματος, όπως ένα οστό, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε πόνο, καθώς υπάρχουν πολλές θεραπείες για τον έλεγχο του πόνου.
 • Υγρό στο στήθος (υπεζωκοτική συλλογή). Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στον χώρο που περιβάλλει τον προσβεβλημένο πνεύμονα στην θωρακική κοιλότητα (υπεζωκοτικό διάστημα).
 • Συσσώρευση υγρού στο στήθος που προκαλεί δύσπνοια. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την αποστράγγιση του υγρού από το στήθος σας και τη μείωση του κινδύνου να εμφανιστεί ξανά υπεζωκοτική συλλογή.
 • Καρκίνος που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση). Ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά εξαπλώνεται (κάνει μεταστάσεις) σε άλλα μέρη του σώματος, όπως ο εγκέφαλος και τα οστά.

Ο καρκίνος που εξαπλώνεται μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, πονοκεφάλους ή άλλα συμπτώματα ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί. Μόλις ο καρκίνος του πνεύμονα εξαπλωθεί πέρα από τους πνεύμονες, γενικά δεν είναι θεραπεύσιμος.

This will close in 40 seconds