Μεσοθηλίωμα

Το κακόηθες μεσοθηλίωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στο λεπτό στρώμα του ιστού που καλύπτει την πλειοψηφία των εσωτερικών οργάνων σας (μεσοθήλιο). Το μεσοθηλίωμα είναι μια επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου. Οι θεραπείες μεσοθηλιώματος είναι διαθέσιμες, αλλά για πολλά άτομα με μεσοθηλίωμα, δεν είναι δυνατή η θεραπεία.

Οι γιατροί χωρίζουν το μεσοθηλίωμα σε διαφορετικούς τύπους με βάση το τμήμα του μεσοθηλιώματος που επηρεάζεται. Το μεσοθηλίωμα επηρεάζει συχνότερα τον ιστό που περιβάλλει τους πνεύμονες (υπεζωκότας). Αυτός ο τύπος ονομάζεται μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Άλλοι, πιο σπάνιοι τύποι μεσοθηλιώματος επηρεάζουν τον ιστό στην κοιλιά (περιτοναϊκό μεσοθηλίωμα), γύρω από την καρδιά και γύρω από τους όρχεις.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του μεσοθηλιώματος ποικίλλουν ανάλογα με το πού εμφανίζεται ο καρκίνος.

Το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα, το οποίο επηρεάζει τον ιστό που περιβάλλει τους πνεύμονες, προκαλεί συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο στήθος
 • Επώδυνο βήχα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ασυνήθιστα κομμάτια ιστού κάτω από το δέρμα στο στήθος σας
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Το περιτοναϊκό μεσοθηλίωμα, το οποίο εμφανίζεται σε ιστό στην κοιλιακή χώρα, προκαλεί συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Κοιλιακό πρήξιμο
 • Ναυτία
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Άλλες μορφές μεσοθηλιώματος

Τα συμπτώματα άλλων τύπων μεσοθηλιώματος είναι ασαφή, καθώς αυτές οι μορφές της νόσου είναι πολύ σπάνιες.

 • Το περικαρδιακό μεσοθηλίωμα, το οποίο επηρεάζει τον ιστό που περιβάλλει την καρδιά, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στο στήθος.
 • Το μεσοθηλίωμα του κόλπου του χιτώνα, το οποίο επηρεάζει τον ιστό που περιβάλλει τους όρχεις, μπορεί αρχικά να ανιχνευθεί ως οίδημα ή μάζα σε έναν όρχι.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Τα συμπτώματα του μεσοθηλιώματος δεν είναι ειδικά για αυτήν την ασθένεια και, λόγω της σπανιότητας του μεσοθηλιώματος, είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με άλλες καταστάσεις. Εάν οποιαδήποτε επίμονα συμπτώματα φαίνονται ασυνήθιστα ή ενοχλητικά, ζητήστε από το γιατρό σας να τα αξιολογήσει. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε εκτεθεί στον αμίαντο.

Αιτίες

Γενικά, ο καρκίνος ξεκινά όταν συμβαίνει μια σειρά αλλαγών (μεταλλαγών) στο DNA ενός κυττάρου. Το DNA περιέχει τις οδηγίες που λένε σε ένα κύτταρο τι να κάνει. Οι μεταλλάξεις λένε στο κύτταρο να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα. Τα ανώμαλα κύτταρα συσσωρεύονται και σχηματίζουν όγκο.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τις αρχικές γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν στο μεσοθηλίωμα, αν και οι ερευνητές έχουν εντοπίσει παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Είναι πιθανό ότι οι καρκίνοι σχηματίζονται εξαιτίας μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ πολλών παραγόντων, όπως οι κληρονομικές παθήσεις, το περιβάλλον σας, οι συνθήκες υγείας σας και οι επιλογές του τρόπου ζωής σας.

This will close in 40 seconds